Pijana fasola





Pijana fasola po meksykańsku

– fasola pinto, boczek i piwo


Fasola stanowi podstawę wyżywienia w Meksyku. To stąd właśnie pochodzi aż 20 gatunków tej rośliny. Powszechne są odmiany białe, czarne, bladoróżowe i czerowne, ale rownieź pinto – czyli nakrapiane. Same ziarna również znacząco się od siebie różnią, na talerzach można spotkać każde – małe i większe, bardziej twarde, czy rozpadające się po ugotowaniu. Wszystko zależy od smakosza frijoles. Fasola stanowi ważne żródło białka i błonnika, co jest niezwykle ważne dla uboższych mieszkańców tego kraju. W Meksyku mówi się, że fasola stanowi dach nad żołądkiem, Rozgrzewa i chroni przed ekonomicznym zimnem. W parze z fasolą idzie często papryka chilli, która dodawana jest do większości tamtejszych potraw i nadaje im właściwy charaktr. W jadłospisie starożytnych mieszkanców Meksyku mięso występowało rzadko. Rdzenni mieszkańcy tamtejszych ziem podobnież żywili się mięsem drobiowym, dopiero Hiszpanie i Francuzi sprowadzili do meksykańskiej kuchni wołowinę i wieprzowinę, które to szybko odnalazły na stałe swoje miejsce w ostro przyprawionej szacie. Meksykanie lubią pić alkohol, jest on darem od pradawnych bogów, który ma dawać radość i zadowolenie. Mieszkańcy nie tylko poją się słynną na całym świecie tequilą, bardzo popularnym trunkiem stanowi również piwo. Dzisiaj do zaproponowania mam przepis pijanej fasoli pinto. Danie jest aromatyczne, pikantne i od razu rozgrzewa. W sam raz na dzisiejsze chłody. Serdecznie zachęcam do przygotowania. 

Składniki dla 2 osób:
  • 1 puszka fasoli pinto
  • 6 plasterków boczku
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
  • 1/2 ostrej papryki, sproszkowanej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (425 g)
  • 1/2 szklanka wody
  • 1 szklanka piwa
  • 1-2 łyżeczki brązowego cukru
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:

  1. Na lekko natłuszczonej patelni usmaż bekon, cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy: ostrą paprykę i kminek. Mieszaj do momentu zeszklenia się cebuli.
  2. Dodaj fasole wraz z pozostałymi składnikami tj. koncentrat pomidorowy, wodę, piwo i ewentualnie nasiona kukurydzy. Dodaj cukru do smaku. 
  3. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem aż zredukuje się ilość płynu a potrawa wyraźnie zgęstnieje.
  4. Rozłóż danie do misek i podawaj gorące.
Przepis zaczerpnięty – zmodyfikowany z „Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy” Rzeczpospolita

Smacznego!



Artykuł pochodzi z serwisu: Podróże na języku