Portugalska zupa czosnkowa




Portugalska zupa czosnkowa

açorda na zdrowie

 

Portugalia słynie z zup, szczególnie z treściwych i pożywnych zup. Açorda jest powszechna portugalską zupą czosnkową, która można spotkać w wielu rozmaitych odmianach. Zasadniczo składa się z cienko pokrojonego chleba, czosnku, oliwy z oliwek oraz przypraw, ktore zostają starte na jednolitą masę. Bardzo często zupa serwowana jest z jajkiem w koszulce, czy ewentualnie jajkiem sadzonym na wierzchu. Açorda jest szczególnie popularna w rejonie Alentejo na południu Portugalii. Można tam zasmakować wielu wariantów tejże zupy, jak na przykład Açorda de Marisco z owocami morza, Açorda de camarão – z krewetkami, czy też Açorda de Bacalhau – czyli zupa  czosnkowa z dodatkiem dorsza. Açorda jest bardzo ciekawą zupą i na pewno wartą jej spróbowania – jest zdrowa, aromatyczna, jednakże wbrew podejrzeniom czosnek nie pali podniebienia żywym ogniem, a pozostawia to co w czosnku najlepsze – niesamowity aromat i zdrowie. Nie dodałam do swojej zupy jajka w koszulce – następnym jednak razem, na pewno dodam. Zachęcam do przygotowania. 

Składniki dla 4 osób:
  • 10 ząbków czosnku, lekko zmiażdżonych
  • 2 cebule, posiekane
  • 1 gałązka szałwi*
  • 2 gałązki tymianku*
  • 4 szklanki wywaru z warzyw
  • 2 lście laurowe
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki szczupiorku, posiekanego
  • 4 kromki chleba
  • olej do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 4 jajka w koszulce (opcjonalnie, dodane na sam koniec)
* użyłam po łyżce suszonych ziół umieszczonych w woreczku
 
Przygotowanie:
  1. Podsmaż na oliwie cebulę,
  2. Zagotuj wywar warzywny z solą, pieprzem, listkami laurowymi, tymiankiem i szałwią. Dodaj zmiażdżony czosnek  gotuj przez około 20 minut na ały płomieniu.
  3. Pokrój kromki chleba w paseczki i usmaż na oliwie na złoty kolor. Odsącz na papierowym ręczniku.
  4. Jeżeli będziesz robić zupę wraz z jajkiem w koszulce – przygotuj w tym czasie jajka i dodaj przed samym podaniem  do zupy.
  5. Wyjmij zioła z wywaru i zmiksuj pozostałe składniki zupy. Dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem i podawaj z grzankami chleba.
 

 

Przepis zaczerpnięty – zmodyfikowany z „Podróże kulinarne. Kuchnia Portugalska. Tradycyjne smaki i potrawy” Rzeczpospolita

 

Smacznego!

Artykuł pochodzi z serwisu: Podróże na języku