Rosyjskie bliny z łososiem


Bliny z wędzonym łososiem 

– śmietaną i szczypiorkiem, po rosyjsku


Bliny, chociaż od razu kojarzą się z kuchnią rosyjską – co jest z resztą jak najbardziej poprawne, to stanowią także tradycyjne danie kuchni ukraińskiej i białoruskiej. Zwyczajowo podawane są podczas obchodów Maslenicy, przed wielkim postem. Maslenica obchodzona była jeszcze w czasach pogańskich – wówczas świętowano pożegnanie zimy z równoczesnym powitaniem wiosny. Kościół prawosławny przyjął ją, jako święto religijne, przypadające na siedem tygodni przed Wielkanocą. Maslenica trwa przez tydzień i jest czasem ucztowania i zabaw. Bliny obecnie podawane są także w innych częściach roku, bez kontekstu religijnego. Niemniej jednak mają w dalszym ciagu znaczenie symboliczne dla Rosjan. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na stypach. W Rosji istniał również zwyczaj wystawiania na parapety blinów dla pielgrzymów i biednych ludzi. Bliny mają formę niewielkich drożdżowych nalesników sporządzonych na bazie ciasta z mąki gryczano-pszennej, czy też gryczano-żytniej. Podawane są w rozmaitej formie zarówno na przykład na słodko, częściej jednak spotkać możemy bliny podawane z roztopionym masłem, śmietaną i kawałkiem ryby – wędzonym łososiem, jesiotrem, marynowanym śledziem, czy też z jajkiem, grybami i serem. W wersji bardziej eksluzywnej bliny serwowane bywają z kawiorem. Jakby nie przygotowywać potrawę, ważne jest, żeby w momencie podania bliny były ciepłe i wilgotne. Ze względu na niską zawartość glutenu szybko tężeją i stają się przez to kruche. Bliny to naprawdę miła dla podbniebienia podróż kulinarna do Rosji. Zachęcam do przygotowania. 


Składniki:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 300 ml letniego mleka
  • 2 łyżki masła, roztopiongo
  • 2 jajka
  • 150 g gęstej śmietany 
  • 200 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki szczypiorku, siekanego
  • masło do smażenia
  • szczypta soli 
Przygotowanie:
  1. Wymieszaj oba rodzaje mąki, sól i dodaj drożdże instant. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mąki. Białka ubij na sztywna pianę. 
  2. W średnim rondlu rozpuść masło w mleku. Wlej zawartość rondla do miski z mąką i dokładnie wymieszaj. Odstaw miskę z ciastem w ciepłe i bezwietrzne miejsce na około 20 minut.
  3. Na koniec dodaj ubite białką i ponownie wymieszaj. 
  4. Rozpuść mało na patelni. Smaż porcje ciasta o wielkości około jednej łyżki stołowej po trzy minuty z każdej strony aż się zarumienią.
  5. Bliny podawaj z łososiem, śmietanąposypane posiekanym szczypiorkiem.
Przepis zaczerpnięty – zmodyfikowany z „Podróże kulinarne. Kuchnia Rosyjska. Tradycyjne smaki i potrawy” Rzeczpospolita

Smacznego!



Artykuł pochodzi z serwisu: Podróże na języku

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*